СПОРТ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

История

ParaKids предоставя спорт за деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло. Мисията на проекта е да прави спорта достъпен за всички, независимо от техните възможности. А визията е всяко дете да е двигателно активно и да има избор от разнообразни спортни дейности.

ParaKids е проект към Сдружение Спортен клуб "Шарк", който поставя своето начало през 2016г., когато става победител в конкурса за социални предприемачи на ПРОМЯНАТА, най-голямата социално корпоративна отговорност на Нова Броудкастинг груп. На следващата година получава и отличие от Министерството на труда и социалната политика в категория "Социални иновации, свързани със социалното включване".

Това което различава ParaKids от всички останали организации предоставящи спорт за хора с различни възможности е разнообразието от спортни дейности. Ние предоставяме както целогодишни занимания и тренировки, така и сезонни спортове и еднодневни събития. Деца и възрастни имат достъп до занимания по:

  • Адаптирано плуване и водна рехабилитация;
  • Адаптирани алпийски ски;
  • Спортни лагери през различните сезони (сърф, каяк, плуване, планински преходи, ски)
  • Еднодневни събития (Спортен празник "За всяко дете", Софийски маратон, Национален турнир по адаптирано плуване и др.)

Освен прилагането на съвременни адаптирани методики от спортните специалисти в ParaKids осъществяваме своите дейности и благодарение на големия брой от специфична спортна екипировка за хора с двигателни увреждания.

При стартирането на ParaKids, в спортните дейности участваха 25 деца. За една година броят им се увеличи 5 пъти, а в края на третата година, практикуващите станаха повече от 250. Освен преките бенефициенти, които имат достъп до спортните дейности, социален ефект е указан и на непреките такива, като създаваме общност, в която се включват родители, доброволци, дарители, експерти и други.

Броят на хората с увреждания в България е близо половин милион души, 10 000 от които – деца. Погледнато от социална гледна точка, това оказва ефект и на близките на тези хора. Спортът е мощен инструмент, който повлиява положително всички аспекти на човешкия живот и подобрява неговото качество. Това е уникално социално явление, което въздейства едновременно на физическото, психоемоционалното и социалното здраве на човек.

Една от целите към която се стреми ParaKids е разпространяването на добрите практики в областта на спорта за хора с увреждания на територия на цялата страна. Въпреки трудностите, до този момент са реализирани спортни събития и обмяна на опит в общо 5 града. Очаква се броят на населените места, в които достъпът до спорт за всички да се увеличава, а ние от ParaKids сме винаги готови да споделяме опит.

Актуално

Зимна забава с кучешки впряг

Зимна забава с кучешки впряг

Сбъднати мечти с новите ни приятели Спортен Клуб Мъшинг България - Mushing Bulgaria ! Сняг, слънце, много кучешки лапички и усмихнати деца. Нека снимките разкажат за неделното ни приключение. Благодарим ви мъшари!

Прочети повече