СПОРТ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

„Споделените игри“ дадоха старт на 24-часово благотворително бягане на Витоша

„Споделените игри“ дадоха старт на 24-часово благотворително бягане на Витоша

„Споделените игри“ дадоха старт на 24-часово благотворително бягане на Витоша

Четвъртото издание отново помага на хората със специфични
възможности да спортуват.

Днес бе даден старт на 24-часово благотворително бягане на
Витоша. Символичното начало бе поставено на Игликина поляна по време на традиционните „Споделени игри“, в които деца в
неравностойно положение получават напътствия и възможност да
спортуват, подпомагани от свои връстници ученици. Същинският старт бе след това в 14.00 ч. от Княжево и ще продължи до утре в 14 ч. по маршрут до Копитото и обратно. Всеки, който желае да подкрепи смелите бегачи и тяхната кауза, може да се включи с една или повече обиколки по трасето.


За четвърта поредна година „Споделените игри“ показаха, че
планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и
ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в
съвременното общество. Над 280 деца се включиха в спортния празник, организиран на Игликина поляна от „София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия „Васил Левски“, Сдружение СК ШАРК /„ПараКидс“ и Дирекцията на Природен парк „Витоша“. Празникът бе открит от Андрей Ковачев – евродепутат и член на групата на ЕНП. Приветствия към участници и присъстващи отправиха още представители на Природен парк Витоша, сдруженията „Паракидс“ и Вертикален свят“, както и европейският юношески шампион по таекуондо Калоян Бинев – едно от лицата на инициатива „София – европейска столица на спорта“ за тази година. Всички те пожелаха на децата да се забавляват със спортните и туристически активности и благодариха за силната отдаденост на благородната кауза. След това символичният старт на 24-часовото бягане бе даден от Анатоли Илиев – зам.- председател на „София – европейска столица на спорта“ преди групата бегачи да се насочи към маршрута Княжево-Копитото. С инициативата „24 часа Копитото - CHARITY за децата шампиони“ за втора поредна година група смели атлети, подкрепящи ПараКидс правят опит за бягане в провдължение на цяло денонощие, като целта тази година е набиране на средства за участие в Европейските летни игри за деца и младежи с увреждания "Emil Open", които ще се състоят от 22 до 25 юни 2022 в Бърно, Чехия. Фондация „София – европейска столица на спорта“ дари днес за каузата 500 лв., с които да подпомогне спортуването на децата със специални потребности.
Всеки, който желае да подкрепи смелите бегачи и тяхната кауза, може да се включи с една или повече обиколки по трасето. След символичното начало на Игликина поляна бегачите се насочиха към същинския старт на маршрута, който бе в 14.00 ч. от ресторант Бор/Бар Шишарка. Маршрутът се вие по стръмната пътека под лифта, а крайната точка е Копитото. Спускането е по избрана от всеки пътека, като най- препоръчаната е през малкото Копито. Обиколката е с дължина от 7 км и около 700 м денивелация и до 14.00 ч. в неделя всеки ще може да се включва според собствените си възможности и избор. Събитието няма състезателен характер, важна е подкрепата за каузата, която може да бъде и с дарение по сметката на Спортен клуб Шарк (юридическото лице зад ПараКидс)
IBAN: BG36FINV91501016892867
Основание: дарение за Емил Опън 2022
или през пейпал: paypal: parakids.bg@gmail.com


Междувременно цяла сутрин Игликина поляна бе огласяна от стотиците участници в „Споделените игри“, практикуващи 13 различни дисциплини, в които хора със специални нужди получаваха напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници. От ранна утрин капитаните на отделните отбори, доброволци, преподаватели в НСА и членове на асоциации на хората в риск подготвяха отделните спортни сетове, в които хора със специфични потребности получаваха напътствия и възможност да спортуват: тенис на маса, бадминтон, алпийски тролей, футбол, ориентиране, лесовъдни игри, бягане за незрящи с придружител, гимнастически и фитнес уреди, дисккечър, работни ателиета, щафета с триколки, подвижни игри и др.


Събитието цели социализация и интеграция на хора със специални нужди чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активния начин на живот чрез спорт. Вече близо две десетилетия тече процесът по представяне и утвърждаване на специализиран център „Игликина поляна“ в ПП „Витоша“ за спорт в планината и на благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма. Изградената през 2004 година от Дирекцията на Природенпарк „Витоша“ спортно-информационна алея за хора с увреждания наопорно-двигателния апарат в местността Игликина поляна се превърна вмного посещавано и предпочитано място за отдих.


В организацията активно се включват Спортен клуб „Вертикален свят“ и Сдружение „Паракидс“. Целта е по естествен път, чрез спорта да бъдатвъвлечени в активни действия и хора в неравностойно положение. Наред с това - да се запознаят децата в отделните физически активности с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и съдействие.


За втора поредна година към участниците се включиха млади
таекуондисти от Централния полицейски клуб с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение. Продължи и сътрудничеството със Столична библиотека, която отново пренесе с „библиобусчето“ книгите в планината. Децата получаваха безплатни абонаментни карти и илюстровани книжки, а за всеки имаше подарък раничка и специална грамота от партньорите от „Декатлон“.


* * *
Дарителската кампания на ДПП „Витоша“ „Витоша – достъпна за всички“, стартира през м. ноември 2017 г. под мотото „Избери, за да помогнеш!“.
През 2018 г. бяха събрани 21 000 лв., които послужиха за възстановяване на съществуващите и изграждане на нови съоръжения на Игликина поляна за хора със специфични нужди. Сред дарителите е Фондация „София - европейска столица на спорта“ - инициатор на „Споделени игри“, подпомогнала кампанията и реновирала тогава пътя до Игликина поляна за по-лесен и безопасен достъп.
„Споделените игри“ са продължение на проведения през 2018 г. щафетен супермаратон „Един ден на Витоша“ с основното участие на алпиниста Дойчин Боянов в компанията на известни спортисти и хора с увреждания. Огромен интерес предизвика филмът, отразяващ спортното събитие, както и спортният фест „НДК – 360“.
От отделните издания на „Споделени игри“ се заснема кратък документален филм, който ще бъде презентиран в училищата. Творбата цели да формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в неравностойно положение и техните проблеми в съвременното общество.

Текст и снимки: Тодор Шабански

Обратно към Програма
„Споделените игри“ дадоха старт на 24-часово благотворително бягане на Витоша

„Споделените игри“ дадоха старт на 24-часово благотворително бягане на Витоша

Днес бе даден старт на 24-часово благотворително бягане на Витоша. Символичното начало бе поставено на Игликина поляна по време на традиционните „Споделени игри“, в които деца в неравностойно положение получават напътствия и възможност да спортуват.

Прочети повече
“О, братко, къде съм?”

“О, братко, къде съм?”

Турнирът “О, братко, къде съм?” ще се излъчва на живо във Facebook страницата на Kito Gaming и цели да осигури необходимите средства и оборудване за поне 105 от децата, част от инициативата ParaKids

Прочети повече